Besinlerin bozulmasını başlatan faktör Bakterilerdir.. Bakteriler yaşamlarına uygun ortamlarda çoğalırlar. Uygun koşulların sağlanmadığı ortamlarda bakterilerin yaşaması mümkün değildir.
Bal , arılar tarafından çiçeklerden ve meyve tomurcuklarından alınan nektarın, invertaz enzim ile kimyasal değişime uğrayarak oluşan ve kovandaki peteklere doldurulan çok özel bir besindir. Bal Son Kullanma Tarihi Olmayan Tek Besindir. Mısır Piramitlerinde 3000 yıldan daha eski olduğu kanıtlanmış ve halen tüketilebilecek durumda bal bulunmuştur.
Nem içermemesi bunun sebeplerinden en önemlisi. Bakterilerin yaşaması gereken gerekli nem balda bulunmamakta.
Asit içeriği, su içermemesi, hidrojen peroksit içermesi, Ph değerinin de 3-4,5 arasında olması da bakteri üremesine engel olur.
Bal bu özelliklerinden dolayı, tarih boyunca hastalık tedavisinde kullanılmıştır.
Özellikle açık yaraların tedavisinde bakteri barındırmaması özelliği balın merhem olarak kullanılmasına sebep olmuştur.
Aslında son yıllarda , tükettiğimiz besinlerin bozulmuyor olmasından endişelenir olduk.
Normal şartlarda evde yaptığımız yoğurt kısa sürede ekşirken, hazır aldığımız yoğurt bu süre içinde bozulmaz ise içerisinde katkı maddesi olduğunu düşünüyoruz.
Ya da paketli ürünler, bazı hamur işleri.
Sebze ve meyve de aynı şekilde , kurtlu ise organik, ilaçsız anlamına geliyor.
Çocukluğumuzda , dalından yediğimiz meyvelere hasret kaldık.
Bal çok özel bir besin ve bozulması, ekşimesi söz konusu bile değil.
En önemli şartı, hava almayan şekilde muhafaza edilmesi.
Çiçek balı zamanla kristalize olur o da balın içerdiği polenlerden kaynaklanmaktadır.
Bazı balın polen içeriği daha yoğunken, bazıları daha az pelen içerir., Bu da balın kristalize olması ya da donmasını etkileyen en önemli etkendir.
Bunların yanı sıra salgı balları donmaz. Çünkü polen içermez. Çam balı salgı balıdır ve kristalize olmamaktadır. Türkiye de balın rafta donuk halde bulunması tüketiciyi rahatsız ederken, Yurtdışında özellikle donuk çiçek balları tüketilmektedir.