Hoşgeldin Ramazan!
İslam dininde her yıl Ramazan ayında gerçekleşen oruç ibadeti, diğer dünya dinlerinde de vardır.
Hristiyanlık ve musevilik dışında, ilkel kabilelerde, doğu kültürlerinde de oruca farklı şekillerde hep rastlanmaktadır.
Hristiyanlıkta oruç, tıpkı Müslümanlıktaki gibi farzdır.
Yahudilikte 12 yaşından sonra oruç tutulur.
Taoizmde oruç sağlıklı olmak ve yaşlanmayı geciktirmek amacıyla tutulur.
Hinduizm de nefsi terbiye için tutulur ve perhiz şeklindedir. Budizm oruca çok önem verir.
Vücuda olan faydaları nedeniyle oruç, günümüzde yalnızca dini anlamda değil, daha sağlıklı ve zinde bir yaşam sürmek için 'aralıklı oruç' adı altında yaygın bir şekilde tutulmaktadır.
Bizler de her sene Ramazan ayı geldiğinde oruç tutmakta ve her yıl bu dönemi en sağlıklı şekilde yaşamak için aşağıdaki soruları uzmanlara sormaktayız.
Nasıl beslenmeliyiz?
İftarda ne yemeliyiz ?
Sahurda ne yemeliyiz?
Hangi tatlıları tercih edelim?
Oruç tutarken değişen yemek düzenimizle birlikte, aç kalınan süre de uzayınca enerjimizi ve bağışıklığımızı yüksek tutmayı sağlayan besinleri özellikle tercih etmemiz gerektiği vurgulanıyor.
Öncelikle iki konu var.
Birincisi; öğün sayısı azaldığı için yeterli beslenmemekten kaynaklı “enerji” konusu.
Dolayısıyla gün içinde, bitkin, halsiz hissetmeyi önlemek.
İkincisi yine değişen yemek düzeniyle birlikte uzun süre aç kalmaya ve doğru beslenememekten kaynaklı vücut direnci yani “bağışıklık” konusu.
Burada kaliteli ve çok yönlü besin olan “Ham Balın” öneminden bahsetmek istiyorum.
Gün içinde enerji ihtiyacımızı karşılayacak, aynı zamanda besin içeriğiyle fayda sağlayacak ürün olan ham balı hem iftar hem sahur öğünlerinde mutlaka tüketmeliyiz.
Bal, geleneklerimizde sahur öğününün gözde besinlerinden biri ve doğal enerji kaynağı olması sebebiyle bağışıklık sistemini güçlendiriyor ve vücudun direncini artırıyor. Ham balı, diğer ballardan ayıran en önemli özellik ise kovandan alındıktan sonra pastörize ve filtre edilmeden, ısıl işlem görmeden kavanoza girmesi. Böylece içindeki vitamin, mineral ve antioksidanlar korunuyor.
Aynı zamanda ham ballar, ramazan ayının başlamasıyla birlikte hepimiz için çok daha önemli hale gelen bağışıklık sisteminin korunması ve vücut direncinin artırılmasına da içeriğiyle destek oluyor. Balın, antibakteriyel, antiviral, antienflamatuar ve antioksidan aktivite gösterdiğine dair birçok çalışma var. Bal doku onarımını destekler ve enfeksiyonlara karşı bağışıklık tepkisini ve antikor oluşumu aktive ediyor.
Bir bal ülkesi olan ülkemiz, bu konuda çok şanslı .Endemik bitkiler ve eşsiz coğrafyamız; bize bu konuda sayısız avantaj sağlıyor.
Yeter ki doğru üretim yapılsın.
Doğru ürün üretilsin.
Doğanın izinden gidilsin.
Müdahaleye hiç gerek yok, arı zaten işini çok iyi biliyor.
Biz arıcılar sadece insanlara bu mucize ürünü iletmek için aracılık ediyoruz.